Политика

Юристът Дилян Начев: По-скоро Димитър Главчев ще остане служебен премиер

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Струва ми се, че по-скоро ще се запази същият министър-председател, президентът е твърде ограничен в своите опции. Донякъде той започна да води разговори за служебен премиер, но в крайна сметка нещата ще стигнат до г-н Димитър Главчев. Това заяви в ефира на PrimeTime юристът и преподавател в СУ д-р Дилян Начев.

Президентът едва ли ще да бави процедурата, в кратък, разумен срок, може с няколко седмици да забави, но не повече, допълни Начев.

"По-обща криза изживяваме през последните години. Това е криза на представителността и затова са краткотрайни правителствата", смята той.

Относно промяната на избирателната система по конюктурни причини не е добра идея, каза юристът. 

А за конституционните промени, които бяха приети от предишния парламент, той каза, че голяма част от тях трябваше да бъдет отменени от Конституционния съд. "Както виждате и ситуацията със служебния премиер го доказва", даде пример Начев.

Проблемите в България никога не са били свързани с Конституцията. Тя е умерена и не създава никакви проблеми. Българските граждани искат сигурност и предвидимост, да имат икономическа перспектива и държавата да дава основания за гордост, че живеят в нея, обясни Начев.

Целия разговор във видеото.