Политика

Радев получи празна папка от ИТН, отиваме на поредни предсрочни избори

От Euronews България Euronews България

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов върна на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Заедно с Тошко Йорданов, на "Дондуков" 2 дойдоха и Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и Драгомир Петров.

„Благодаря за усилията да оползотворите успешно третия мандат в сложна политическа обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се развихря, и отключва редица деструктивни процеси - блокаж на редица институции, както и съмнения в парламентаризма като форма на функциониране на държавата“, каза президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

По думите на държавния глава решението на тази криза е в ръцете на политическите партии, от които всички очакваме да разберат, че основите на успешна коалиция се коват не след изборите.

„Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в следващите седмици, иначе сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл“, каза още Радев.

ИТН от своя страна, благодариха на президента за връчения трети мандат. „Ако има някакъв позитивизъм, ние разговаряхме с всички политически партии. Имаше разговори между всички политически субекти в този парламент, които най-вероятно ще бъдат и в следващия. Това е една добра основа следващият път да не изпаднем в същата ситуация. Връщаме мандата неизпълнен“, каза още Тошко Йорданов.

Президентът посочи, че списъкът с възможните министър-председатели става още по-къс, след което обяви, че още днес ще покани председателят на Народното събрание Рая Назарян на разговор.

„Рая Назарян е единственият потенциален кандидат за премиер, с който не съм говорил. Ще я поканя още днес на разговори. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да видя има ли промяна в тяхното становище“, каза Радев.

По-късно през деня Назарян заяви, че е провела с държавния глава съдържателен дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план, но че тя няма да бъде кандидат за служебен министър-председател.