Политика

Рая Назарян отказа да е служебен премиер, Главчев готов да остане (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде сред кандидатите за служебен министър-председател, предаде БГНЕС. Тя проведе разговори с президента Румен Радев, след като по-рано днес „Има такъв народ“ върнаха папката с третия мандат неизпълнена.

Тя заяви, че е провела с държавния глава съдържателен дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план. „Обсъдихме като важна и добра тенденция връщането на добрия диалог между партиите и се обединихме, че той трябва да продължи и в предстоящата предизборна кампания, защото въпросът е важен именно за избирателната активност и най-вече за връщането на доверието в политическите процеси“, каза Назарян.

Председателят на парламента посочи, че в този контекст двамата са обсъдили и нейното евентуално съгласие за приемане на поста служебен министър-председател на Република България.“ И аз пред него препотвърдих моята позиция, която заявих пред вас преди няколко дни, а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и добрия диалог между партиите в едва предизборна кампания, която трябва да продължи, нито ще повишат доверието в политическия процес“, обяви Назарян.

Тя е категорична, че ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички оставали политически формации и ще се бори за честна победа.

„Най-важното за един служебен премиер е именно да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес, а България има нужда от доверие и от добър диалог между политическите формации“, заключи Назарян.

 

Главчев готов да остане като служебен премиер, ако президентът отново го избере

Междувременно Димитър Главчев обяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост.

„Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил е министърът на външните работи“, каза Главчев.

Той подчерта, че целият му екип си върши работата прилично. „Да не забравяме, че организирахме избори честни и прозрачни, каквито не е имало до този момент. Ако някой има нещо друго да каже по темата, съм готов много да споря не само аз, а и всички, които работим“, каза Главчев.

Служебният премиер припомни, че основната задача на неговия кабинет – освен подготовката на честни и прозрачни избори, е „да запазим европейския път, който е поела България“ от над 20 години. „И това смятам, че направихме. И последното е да решаваме проблемите, които възникват във времето на нашия мандат и мисля, че и това направихме“, допълни той.

Главчев е категоричен, че ще приеме поста на служебен премиер „и заради целия екип, с който работихме много добре през този период“.

Попитан за коментар относно законопроекта, внесен от ПП-ДБ, за промени в Закона за Сметната палата, който предвижда парламентът да избира заместниците на председателя на Сметната палата, той обясни, че не би влизал в работата на друга власт, а именно законодателната. „Народните представители имат своето право да внасят всякакви законопроекти. Не е работа на Министерския съвет и на министър-председателя да дава оценки на законопроектите, внесени в Народното събрание“, каза още Главчев.