Политика

Стефан Янев: Партиите правят политика на отрицанието, вместо на съзиданието

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Нямаше шанс за съставяне на редовно правителство с третия мандат. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ председател на партия „Български възход“ Стефан Янев в ефира на „Добро утро, Европа“. По думите му партиите в 50-ото Народно събрание се стремят да правят политика на отрицанието, а не на съзиданието.

„Ние сме се научили и предполагам може да продължим да слушаме достатъчно подробно и аргументирано от дадени политици как други политици не стават, как не могат да представляват хората и да предлагат каквито и да е било решения. А всъщност нещата са прости – вместо да се занимаваме със себе си с политическото спасяване на поредния редник в политически план мисля, че политиците трябва да се заемат с вземането на решения в интерес на хората“, каза Янев.

„Между хората и партиите има една пропаст на нечуване, неразбиране, пропаст на нефокусиране върху това, което наистина вълнува хората. Тази пропаст се увеличава, вместо да намалява“, смята бившият служебен министър-председател.

„В крайна сметка българските граждани затова са гласували. Тези партии, влизайки в парламента, да намерят начина и пътя към диалога, за да са в състояние да създават мнозинства и съответните мнозинства да решават проблемите, като излъчат редовно правителство. Това обаче не се случва. Дали имаше шанс с третия мандат – отдавна беше ясно, че нямаше шанс, защото дейността, ходовете на партиите и в този парламент много приличаха на това, което се случи в 48-ия“, коментира още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.