Политика

ИТН връщат третия мандат – следват нови избори

От Euronews България Euronews България

ИТН връщат третия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев. Това обяви през вчерашния ден лидерът на партията Слави Трифонов. Той обвини ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че искат да изпратят страната на нови избори.

Точно преди седмица ИТН получи правото да състави правителство с третия мандат, а след като президента им връчи папката те обявиха, че ще проведат срещи със всички парламентарно представени партии и независими депутати, в търсене на подкрепа за експертно правителство.

Всички партии без ДПС на Делян пеевски се срещнаха с партията на Слави Трифонов, но съгласието си за кабинет дадоха само 66 дупутата. Последната среща беше с най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС, които казаха, че няма да подкрепят третия мандат, въпреки намирането на много пресечни точки между двете партии.

След като върнат мандата на президента Румен Радев той трябва да издаде два указа за насрочване на нови избори и за назначаване на служебно правителство. Президента трябва да реши дали пак ще започне процедурата по избор на служебен премиер, с провеждането на консултации с всички възможни кандидати и всички парии от народното събрание или ще остави на власт кабинета на Димитър Главчев.