Политика

Преговорите за кабинет: Независима от "Величие" ядоса ИТН с условие за възраждане на АЕЦ "Белене"

От Euronews България Euronews България
ITN Pregovori BGNES Снимка: БГНЕС

Възраждането на проекта АЕЦ "Белене" стана условие от страна на шестимата независими депутати, напуснали парламентарната група на "Величие", за продължаване на разговорите с "Има такъв народ" за евентуална подкрепа на кабинет. Това се разбра от срещата им с преговорния екип на партията. За да представи позицията на независимите депутати дойде единствено Красимира Катинчарова.

Първоначално тя изрази задоволството си от подхода на ИТН да обсъжда политики, а не личности, но единствената тема, по която тя искаше да разговаря бе позицията на формацията, получила третия проучвателен мандат от президента, по проекторешението на независимите депутати за изграждане на АЕЦ "Белене". "Това е номер едно цел за нас, ако искате да говорим за правителство", каза Катинчарова.

От своя страна Тошко Йорданов призова фокусът да не бъде само върху една тема и направи забележка на Катинчарова, че смесва парламентарни инициативи с търсене на общи приоритети в различни сфери. От партията на Слави Трифонов няколко пъти посочиха, че "Белене" е приключил въпрос и евентуалното му възраждане трябва да стане едва след произнасянето на експертите.

Павела Митова пък добави, че ако толкова държат на него, ще говорят с Делян Добрев и ще направят всичко възможно темата да бъде вкарана в дневния ред на комисията по енергетика и на заседанието да бъдат поканени енергийни експерти. След като уточниха, че това е всичко, което могат да направят и не могат да гарантират за изхода от подобен дебат, Катинчарова заяви, че едва след като проекторешението бъде гласувано в пленарната зала, може да започне разговор по други теми.

Въпреки това Катинчарова продължи да настоява проекторешението да бъде вкарано в дневния ред на парламента.

"Вие имате ли представа как вървят мандатите и с колко време разполагаме?", отвърна вече видимо ядосан Тошко Йорданов.
"Благодаря за гостуването, но явно другият разговор по другите теми е безпредметен, защото Вие чакате да видите какво ще стане в комисията. Да, Павела ще говори с Делян Добрев, няма проблем, но аз не съм сигурен, че с вас ще водим разговор след това, дори и това да се случи по простата причина, че АЕЦ "Белене" не е единственият проблем на страната. Поставянето на един проблем и игнорирането на всички останали не е правилен подход", настоя Йорданов и сложи край на срещата.