Политика

Предизвестено: ГЕРБ отказа да подкрепи ИТН в реализирането на третия мандат (Обновена)

От Euronews България Euronews България
ITN GERB BGNES Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат, потвърдиха представители на формацията в края на разговорите с „Има такъв народ“ (ИТН), на които беше обсъждана възможността за излъчване на редовен кабинет, предаде БТА. Разговорите продължиха почти три часа, но не бе постигнат консенсус.

От страна на най-голямата формация в парламента резултатът от проведените консултации обобщи Деница Сачева.

"Няма да скрия, че все още между нас съществува известна липса на доверие за това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно. Този парламент е твърде фрагментиран. Той е изключително нестандартен в много отношения, най-малкото защото в него има 38 народни представители, които в момента не са членуващи в нито една политическа сила. В тези 66 гласа, на които вие разчитате към този момент, се съдържат и гласовете на независими народни представители, нечленуващи в нито една парламентарна група. Това създава сериозни рискове за това колко стабилно би могло да бъде мнозинството", посочи Сачева пред преговорния екип на ИТН.

Тя подчерта, че позицията на ГЕРБ-СДС още от самото начало е била в подкрепа на реализация на първия мандат, а проведените сега разговори могат да послужат за основа на диалог в последващото 51-во Народно събрание.

Сачева увери, че по време на следващите парламентарни избори от формацията ще бъдат разумни и умерени. „Няма да прекрачваме никакви граници, а ще градим мостове, защото следващите парламентарни избори трябва да бъдат последните предсрочни за страната“, каза тя.

Според нея настоящото 50-то Народно събрание няма предпоставки да бъде устойчиво.

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участваха също Росен Желязков и Теменужка Петкова.

Разговорът внесе яснота, че когато се фокусираме върху политики, избягвайки върху персоналната фиксация, тогава виждаме колко много сме „за“. Ние нямаме значими различия в целите за развитие на обществото, нито във вътрешнополитически, нито във външнополитически план, бе оценката на Росен Желязков за разговорите.

От ИТН преговорният екип включваше Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и други представители на формацията. В продължилата около три часа среща бяха обсъдени различни теми, сред които бюджетна политика, образование, здравеопазване, икономика, отбраната и други.

"Ключ"

Дали ще се ходи на избори зависи в момента от вас, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов по време на разговорите с преговорния екип на ГЕРБ-СДС за реализирането на третия мандат и сформирането на редовно правителство. Според Йорданов ключът към това да има редовен кабинет е именно в най-голямата по численост парламентарна група.

„С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което, уверен съм, и вие знаете, че е по-добрият вариант, отколкото да отидем на поредните избори. После да се окажем в същата ситуация, или дори по-лоша“, каза той в началото на днешните разговори, провеждащите в сградата на бившия Партиен дом. 

„Ще ви представим нашите приоритети, които смятаме за важни. Надявам се да чуем вашите, надяваме се диалог, да намерим общи точки, където имаме разминаваме“, каза още той. От ИТН посочиха също, че ако от ГЕРБ-СДС счетат за правилно да се състави кабинет, при последващи разговори ще се обсъжда програмата и кои да са хората, които да изпълняват поставените приоритети. 

Отправените въпроси

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС посочи, че от формацията разглеждат инициативата за разговори като начин да се възстанови политическият диалог между парламентарните групи. От името на партията той отправи три въпроса към ИТН. 

„Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга, метафорично казано, на президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание и избор на нов такъв, който да бъде, съгласувано с президентската институция, посочен за служебен министър-председател? Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите на медиите, тя е била за мнозинство на редовно правителство или мнозинство за служебно правителство? Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен да участва?“, попита Желязков. 

„Нямам как да се участва в два паралелни политически процеса – за сформиране на мнозинство за редовно правителство и процес за формиране на мнозинство за инженеринг на служебно правителство“, посочи той. 

Живеем в свободна страна, в която всеки може да се среща с когото прецени. Единствените разговори, които водим, са за реализация на третия мандат на широка основа“, отговори Тошко Йорданов.

След края на вчерашните разговори с "Възраждане" и ПП-ДБ, председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов призова ГЕРД-СДС за държавническо мислене и призна, че правителство не може да бъде избрано без техните гласове.

До тук се стигна след като от "Възраждане" обявиха, че правителство с участието на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепят, а ПП-ДБ трябва първо да обсъдят дали ще гласуват за или против на Национален съвет.

Отговор от Трифонов

"Единственото, което прави “Има такъв народ” в момента, е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза", написа преди срещата между ИТН и ГЕРБ-СДС лидерът на "Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук.

"Чувам някакви слухове, че участвам в някаква завера за свалянето на председателя на парламента, съставянето на служебно правителство и какво ли още не. Както винаги, трябва да се намеся, за да прекъсна слуховете и да кажа истината такава, каквато е. Искам да бъда безпределно ясен за пореден път.  Истината е следната: единственото, което прави “Има такъв народ” в момента, е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза. И всички останали слухове са пълна глупост. Точка по въпроса“, разяснява Трифонов.