Свят

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис получи 99 % подкрепа в избора за кандидат на ДП

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Вицепрезидентът на Съединените Щати  Камала Харис официално си осигури президентската номинация на Демократическата партия. В понеделник вечерта приключи петдневният кръг от онлайн гласувания на делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия. В изявление, публикувано малко преди полунощ, партията съобщи, че 99% от делегатите са гласували за Харис. Така тя е първата цветнокожа жена, която оглавява листата на голяма партия. 

Тази надпревара се промени изключително много, след като президентът Джо Байдън отпадна. Харис почти мигновено зае лидерската позиция. И това, което видяхме, са избори, които вече не са референдум за администрацията на Байдън. Вместо това става въпрос за избирателната активност. Харис намери начин да обедини раздробената демократична коалиция. Тя говори с чернокожите избиратели, с профсъюзите, с избирателите от колебаещите се щати. 

Джош Боак, Асошиейтед прес

Харис заяви, че няма намерение да се отклонява от темите и политиките, които бяха в основата на кандидатурата на Байдън.  Някои от тях включват контрол на оръжията и правото на аборт. Тя е родена на 20 октомври през 1964 година в Оукланд, Калифорния. Майка й, Шиямала Гопалан е емигрирала от Индия към Съединените Щати и е учен в областта на рака на гърдата, а баща й Доналд Харис е професор в Станфордския университет, родом от Ямайка. Издигната е на позиция главен прокурор на щата Калифорния през 2010 година, а шест години по-късно е избрана за сенатор. 

Сега на Харис й предстои да вземе най-голямото решение в президентската си кампания. А именно да избере своят кандидат за вицепрезидент. През уикенда тя проведе интервюта с няколко водещи претенденти във Вашингтон, сред които Джош Шапиро, Тим Уолц и Марк Кели. Избраният кандидат ще се присъедини към Харис в петдневната обиколка в седем града тази седмица. Проучване на американската телевизия CBS показва, че Харис и Тръмп са в напрегната надпревара в национален мащаб. Тя има преднина от един пункт пред републиканския си претендент.