Свят

Камала Харис получи официална номинация за президент, а Тръмп обяви дебат с нея на 4 септември (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Kamala Haris AP Снимка:AP

Камала Харис официално е кандидат за президент на Съединените американски щати. Демократическата партия проведе гласуване по телефона и чрез видеовръзка и повече от 2300 делегати на предстоящия конгрес я подкрепиха, съобщиха световните медии.

С този избор настоящият вицепрезидент на САЩ става първата чернокожа жена, която е издигната от една от двете големи партии. Ако спечели изборите през ноември, тя ще е и първата жена президент на Съединените щати.

Дотук се стигна след като Джо Байдън се отказа от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Харис да заеме мястото.

Това стана по-малко от четири месеца преди провеждането на американските президентски избори през ноември и месец след катастрофалния дебат с Доналд Тръмп, който се бори за президентския пост, след като загуби от Байдън през 2020 г.

Кандидатът на Републиканската партия за нов президентски мандат в САЩ Доналд Тръмп се споразумя с телевизия "Фокс нюз" за предизборни телевизионни дебати в нейното студио с настоящия вицепрезидент Камала Харис и  негова съперничка за поста от Демократическата партия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Информацията се базира на публикация на Тръмп в неговата социална платформа "Трут соушъл".

"Ако по някаква причина Камала не желае или не може да дебатира на тази дата, съм се разбрал с "Фокс нюз" да направим голямо събитие в залата на кметството (на Ню Йорк) на същия този четвърти септември", пише Тръмп.

Тръмп вече участва в предизборни телевизионни дебати - с президента на САЩ Джо Байдън, на 27 юни, на които Байдън се представи неубедително.