Европа

Полицията арестува над 90 крайнодесни активисти във Великобритания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Над 90 души са арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания.

Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристъл, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие. Размириците последваха атаката с нож в град Саутпорт по-рано тази седмица, при която бяха убити три момичета. Общественото недоволство бе породено от разпространена фалшива информация, че нападателят е радикален ислямист.

Полицията съобщи, че заподозреният, 17-годишният Аксел Рудакубана, е роден в Кардиф, Уелс, но антиимигрантските и антимюсюлмански протести не спряха и дори стигнаха до безредици, като в североизточния град Съндърланд. В Ливърпул полицията разположи допълнителни части, за да удържа разделени двата протеста – срещу мигрантите и против фашизма. Напрежението в града продължи до ранните часове на неделя. Има няколко пострадали полицаи.

Престъпното насилие и безредиците нямат място по улиците на Великобритания. Дадохме ясна информация на полицаите, че имат пълната ни подкрепа за предприемане на възможно най-строги действия срещу извършителите. Включително се уверяваме, че има достатъчно прокурори, достатъчно места в затворите, както и че съдилищата са в готовност за реакция. Защото всеки, който извършва такъв вид престъпна дейност, ще заплати съответната цена.

Ивет Купър – министър на вътрешните работи на Великобритания

Най-малко 30 демонстрации на крайнодесни активисти са били планирани във Великобритания през двата почивни дни, включително и нов протест в Саутпорт. Същевременно властите са мобилизирали допълнително 70 прокурори за незабавно повдигане на обвинения срещу арестувани при безредиците.

На извънредно заседание на кабинета премиерът Киър Стармър заяви, че "свободата на изразяване и размириците са две различни неща и няма извинение за проявите на насилие".