Европа

Рекорден брой диагностицирани с деменция отчетоха във Великобритания

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Dementsia Dementia Pixabay Снимка: Pixabay

Деменцията е заболяване, което засяга приблизително 676 000 души във Великобритания и около 850 000 в цялото Обединено Кралство. Рекорден брой хора бяха диагностицирани през юни тази година. Смята се обаче, че много повече хора страдат от заболяването, но нямат диагноза. Въпреки рекордните резултати, процентът на диагностициране все още не е достигнал поставената цел.

Наистина приветстваме напредъка, който е постигнат по отношение на процента на диагностицираните случаи на деменция. Работа в екип ни доведоха до този момент. Но ние искаме да си поставим по-амбициозни цели за диагностициране на деменцията в бъдеще. Целта на Националната здравна служба е две трети или 66,7 % от хората, живеещи с деменция, да бъдат диагностицирани. Това все още оставя една трета от заболелите без жизненоважните грижи и подкрепа, които диагнозата може да донесе.

Д-р Алекс Осбърн, фондация алцхаймер, Англия

Една от причините за рязкото увеличаване на броя на диагностицираните случаи е, че националната здравна служба отделя повече средства за домовете за възрастни хора. Според лекарите ранните признаци на болестта могат да се откриват при настанените. Проучване на Университетския колеж в Лондон до 2040 г. гласи, че във Великобритания и Уелс може да живеят до 1,7 млн. души с деменция - с 40% повече от досегашните прогнози.