Цвят

Великобритания се готви да забрани продажбата на цигари за родените след 2008 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ако Риши Сунак успее да въведе законодателството, което предлага, това ще означава, че едно 14-годишно дете няма да може законно да си купи цигари в Англия. Законопроектът ще забрани продажбата на тютюневи изделия на всеки, роден след 1 януари 2009 г. Сунак обяви предложението на конференцията на Консервативната партия в Манчестър.

Предлагам в бъдеще да повишаваме възрастта за пушене с една година всяка година.

Риши Сунак – премиер на Великобритания

Трябва да се справим с най-голямата, напълно предотвратима причина за лошото здраве, уврежданията и смъртността, а това е тютюнопушенето. В нашата страна тютюнопушенето причинява един на всеки четири смъртни случая от рак. То убива 64 000 души годишно и води до почти едно приемане в болница на всяка минута. Значително увеличава рисковете от инсулти, сърдечни заболявания, деменция и смъртност при новородените.

Сунак обеща още мерки за ограничаване на пушенето сред младежите. Той призова законодателите от целия политически спектър да подкрепят предложението му.

Благотворителната организация „Кансър Рисърч“ заяви по този повод: „Повишаването на възрастта за продажба на тютюневи изделия е критична стъпка по пътя към създаването на първото поколение без тютюнев дим. Ако бъде приложено, министър-председателят ще има голяма заслуга за поставянето на здравето на гражданите на Обединеното кралство пред интересите на тютюневото лоби.“