Общество

Предложение: От 1 януари 2024 г. спира продажбата на електронни цигари с аромат – защо?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

След 1 януари 2024 г. спира продажбата на електронни цигари и такива с нагряване с аромати (т.нар. вейпове). Освен това се забранява продажбата и на т.нар. „снуски“ (никотинови торбички). Това предвиждат промени в Закона за тютюна, внесени от Министерски съвет в парламента. Забраната ще е валидна и за продажба на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители.

„Пристрастяването към ароматизираните цигари е много по-силно, отколкото към обикновените, защото те претъпяват неприятната миризма на тютюневия дим“, коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ пулмологът д-р София Ангелова.

„Редица експериментални проучвания установиха, че химикалите в тези вейпове имат много токсично въздействие върху кръвоносните съдове и други някои от тях ги променят, така както го прави диабетът или артериалната хипертония“, подчерта д-р Ангелова.

Тя подчерта, че безвредно пушене няма, включително и на рекламирани като безникотинови изделия, които носят висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Целия разговор вижте във видеото.