Свят

Електронните цигари увеличиха три пъти младите пушачи в Австралия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди повече от 15 години, когато се появиха на пазара, електронните цигари не успяваха да заместят класическите. Но днес разновидностите им, сред които и т.нар. вейпове, предизвикват интерес, включително сред младежите.

В Австралия към 2018 г. само 2% от подрастващите между 14 и 17 години са пушачи. Но сега броят им се е увеличил до 6 на сто. Освен това един на всеки трима младежи е използвал вейп поне веднъж. Според специалисти никотинът развива силна зависимост, най-вече сред хората под 25.

 

Тийнейджърите са едни от най-честите потребители на тези продукти. Също и хората между 18 и 24 години. Знаете, те са израснали с предупредителните етикети върху кутиите за цигари, телевизионните реклами против тютюнопушенето. Тези продукти са за тях, те са предназначени за млади хора, продават се и се използват от млади хора.

Беки Фрийман, Университета в Сидни

В Австралия купуването, притежаването и използването на вейпинг продукти с никотин е позволено само срещу лекарска рецепта. Освен това продажбата им на лица под 18 години е незаконна. 

Властите обявиха реформи, с които се надяват да ограничат разпространението на вейповете. Промените ще бъдат разгледани в парламента, но някои партии са скептични към тях.

 

Забраните не работят. Видяхме, че властите опитват да регулират предлагането на цяла гама незаконни наркотици, канабисът е очевиден пример. Има абсолютно необуздан черен пазар, с който властите не се справят. Има подобен черен пазар и за вейпинг продуктите. Много повече вярваме, че властите могат да регулират, но не и да забраняват тези продукти.

д-р Аманда Кон, говорител на Зелените в Нови Южен Уелс

Промените предвиждат вейповете да се продават само в аптеките, да съдържат по-малко никотин, както и тези за еднократна употреба да бъдат забранени.