Свят

Нетаняху: Израел ще отговори на всяка агресия срещу себе си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В първо изявление след убийството в Техеран на лидера на Хамас Исмаил Хания премиерът на Израел заплаши враговете на страната му, че ще платят висока цена, ако решат да я нападнат. Както Хамас, така и Иран, обвиниха еврейската държава за убийството, което рискува да потопи района в регионална война.

Предстоят ни тежки дни. След удара в Бейрут идват заплахи от всички посоки. Готови сме за всеки сценарий и ще останем единни и изпълнени с решимост срещу всяка заплаха. Всяка агресия срещу Израел ще струва скъпо на тези, които я предприемат, на който и да било фронт.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Нетаняху защити позицията си за продължаване на войната, водена от израелската армия вече почти 10 месеца в ивицата Газа.

Генералният секретар на ООН Гутериш коментира, че ударите в Бейрут и Техеран "представляват опасна ескалация". "В момент, в който всички усилия са насочени към прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на всички израелски заложници, увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците и възстановяване на спокойствието в Ливан, това, което виждаме, са усилия за подкопаване на тези цели", отбелязва Гутериш.

Външните министри на Италия и Германия призоваха за максимална сдържаност на всички участници в близкоизточния конфликт.

А Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, поискано от Иран заради убийството на Исмаил Хания.

Този терористичен акт е поредна проява на десетилетните модели на тероризъм и саботаж на Израел, насочени към палестинци и други поддръжници и симпатизанти на палестинската кауза в целия регион и извън него. Убийството на Исмаил Хания нарушава международното право и демонстрира намерение за ескалиране на конфликта и разрастване на войната в целия регион.

Амир Сайед Иравани – постоянен представител на Иран в ООН 

15-те членове на Съвета за сигурност призоваха за деескалиране на ситуацията в Близкия изток. Органът не можа да приеме проект на изявление, който осъжда убийството на Хания като терористичен акт на Израел, тъй като САЩ, Великобритания и Франция го блокираха.