Свят

Убиха лидера на Хамас в резиденцията му в Техеран

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е бил убит в Техеран. Информацията бе съобщена както от палестинското ислямистко движение, така и от Революционната гвардия на Иран.

Хания е бил убит при "вероломно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран", се посочва в изявлението на Хамас.

Той е присъствал на церемонията по полагане на клетва на новия ирански президент Масуд Пезешкиан във вторник.

Никой не е поел отговорност за убийството, но подозрението веднага падна върху Израел, който се зарече да убие Хания и други лидери на Хамас заради нападението на групировката на 7 октомври срещу южен Израел, при което бяха убити около 1200 души и около 250 бяха взети за заложници.

Иран не даде подробности как е бил убит Хания, а революционната гвардия заяви, че нападението се разследва.

Анализатори от иранската държавна телевизия веднага обвиниха Израел за атаката.

Самият Израел не коментира веднага, но обикновено избягва да го прави, когато става въпрос за убийства, извършени от разузнавателната му агенция Мосад.

 

Още един удар за Израел – ликвидиран е висш военен командир на Хизбула

Междувременно Израел заяви, че е ликвидирал висш командир на Хизбула при рядък удар срещу ливанската столица Бейрут. При него е загинала една жена, а десетки хора са ранени.

Нападението се случи на фона на ескалиращи враждебни действия между Тел Авив и ливанската шиитска групировка Хизбула.

Според Тел Авив, убитият е Фуад Шукр, ръководител на стратегическото подразделение на Хизбула и човекът, организирал удара срещу друзкото селище в Голанските възвишения, убил 12 младежи и деца.

Продължаващата агресия и бруталните атаки на Хизбула въвличат ливанския народ и целия Близък изток в по-широка ескалация. Докато ние предпочитаме да разрешим враждебните действия без по-широка война, израелските сили за отбрана са подготвени за всеки сценарий.

к-л Даниел Хагари – говорител на израелската армия

Хизбула не е потвърдила смъртта на Шукр, който е бил дясната ръка на лидера ѝ Хасан Насрала и негов съветник за военните операции. По-рано източници от службите за сигурност на Ливан заявиха, че Шукр е бил тежко ранен.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че при ударът в южно предградие на Бейрут е загинала една жена и 68 души са били ранени, състоянието на някои и критично.