Свят

Израел нареди на палестинците да се преместят в Муваси

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Израелската армия заповяда на палестинците да се евакуират от районите на бежанския лагер Бурей и квартал Шухада в централната част на Газа. Те трябва да се отправят към Муваси- обявената от Израел хуманитарна зона, разположена в югозападната част на анклава. Здравните служби на Газа съобщиха, че военните удари са убили 66 палестинци в анклава през последните 24 часа. Заповедта за евакуация е в отговор на ракетния обстрел, който според Израел идва от този район. Военните заявиха, че планират операция срещу бойци на Хамас, включително в части от Муваси.

 

Кълна се, че не знам къде да отида. През 1948 г. са разселили палестинския народ. А сега същото се случва и с нас.  За нас това е десетият път в който ни разселват. Кълна се в Бога, че не знам къде да отида. 

Ум Мохамед

Това е втората заповед за евакуация, издадена в рамките на една седмица. Муваси е лагер с площ 60 кв. км в който липсват санитарни и медицински съоръжения. Достъпът до помощи е ограничен. Във войната в Газа са убити най-малко 39 324 души, а 90 830 са ранени. Около 1139 души са били убити в Израел по време на атаките, водени от Хамас на 7 октомври, а повече от 200 са били взети в плен.

Междувременно, президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Турция може да навлезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах. Той не уточни какъв вид намеса предлага. Ердоган, който е яростен критик на израелската офанзива в Газа обяви тази възможност по време на среща на управляващата си партия в град Ризе. Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че 86% от територията на ивицата Газа в момента се намира под заповеди за евакуация.