Европа

Хиляди украински затворници са изпратени да се бият на фронта

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Осъдени за различни престъпления разменят времето си зад решетките, за да се бият на фронта в Украйна.

Предназначен да увеличи свиващия се брой на пехотните части, наскоро одобрен закон позволява отмяна на присъдите на бивши затворници като "Психо", за да могат да защитят страната си срещу руския нашественик.

 

Законите бяха променени - това е добре за нас. Можем да бъдем полезни, да изчистим името си, да започнем нов живот. Имат нужда от нас на фронта.

"Психо" – войник от специалните сили на Украйна

Докато войната навлиза в третата си година, с над 30 000 убити украински войници, пехотата изпитва остра нужда от нови бойци.

 

Защо всички бригади искат нашите момчета? Не е тайна, че на третата година от войната сред новобранците няма много надъхани бойци. А тези момчета са пределно мотивирани. И мотивацията им дава шанс за оцеляване - както при защита, така и при нападение.

"Чуб" – военен инструктор

3000 затворници са освободени условно и разпределени във войскови части след приемането на закона през юни.

А още 42 000 осъдени украинци искат да получат своя шанс.

 

Тези хора искат да променят живота си към по-добро. В момента не е необходимо да се предприемат радикални действия. Ако имат нужда от лечение, отиват на лечение. Ако имат нужда от преглед, отиват на преглед. Те са военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. Подписали са договори. Следователно трябва да бъдат третирани като военнослужещи.

"Иван" – заместник-командир на отряд от специалните сили

Към армията могат да се присъединят хора с по-леки присъди, но не и такива, извършили тежки престъпления.