Свят

Ракетите на Русия: Путин предупреди САЩ и съюзниците им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г, Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът. Руският президент говори пред матроси кадети в Санкт Петербург по случай Деня на руските военноморски сили. Путин каза, че Вашингтон рискува да предизвика ракетна криза, подобна на тези от времето на Студената война.

 

По-рано по време на ученията САЩ вече са тренирали прехвърлянето на ракетни системи "Тайфун" от своя територия в Дания и Филипините. Тази ситуация напомня за събитията от Студената война, свързани с разполагането на американски ракети "Пършинг" и ракети със среден обсег в Европа.

Владимир Путин – президент на Русия 

Според Путин, времето за достигане на цели на руска територия от американските ракети в Европа, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути.

 

Ако Съединените щати изпълнят подобни планове, ние ще се считаме освободени от едностранния мораториум върху разполагането на ударни оръжия със среден и малък обсег, включително увеличаване на способностите на крайбрежните сили на нашия флот. Разработването на редица такива системи е на финалния етап. Ние ще предприемем огледални мерки за тяхното базиране, отчитайки действията на Съединените щати и техните сателити в Европа и други региони на света.

Владимир Путин – президент на Русия 

САЩ ще започнат през 2026 г да разполагат военни способности с голям обсег в Германия, за да покажат ангажимента си към НАТО и европейската отбрана.

Тези "епизодични базирания" ще бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети "Томахок" и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка.

Руският президент повтори тезата си, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ базират подобно въоръжение в Европа и Азия.