Свят

Байдън: Путин иска да заличи Украйна от картата на света

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Лидерите на 32-те страни членки на Нато се събраха в столицата на САЩ за срещата на върха на алианса. Основна тема са новите ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити решително Украйна от руската инвазия, като използва трибуната, за да покаже на съюзниците си у дома и в чужбина, че все още може да заема тази позиция. Байдън настоя, че Украйна няма да отстъпи пред руската агресия. Същевременно САЩ, Германия, Италия, Нидерландия и Румъния обявиха, че ще дарят ракетни батареи "Пейтриът" и други системи, за да подсилят Киев.

В Европа агресивната война на Путин срещу Украйна продължава и Путин не иска нищо друго освен това да сложи край на украинската демокрация. Да унищожи културата на Украйна и да я изтрие от картата на света. И ние знаем, че Путин няма да спре до Украйна. Украйна обаче може и ще спре Путин.

Джо Байдън, президент на САЩ

Към края на речта си Байдън извика на сцената генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да му връчи Президентския медал на свободата. Той представлява най-високото гражданско отличие на Америка. От своя страна Столтенберг призова Запада да продължи да изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна, независимо от цената, като заяви, че изходът от войната с Русия "ще определи глобалната сигурност за десетилетия напред".

Това не само ще обезкуражи президента Путин. То ще обезкуражи и другите авторитарни лидери в Иран, в Северна Корея и Китай. Всички те искат НАТО да се провали. Изходът от тази война ще определи глобалната сигурност за десетилетия напред.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

По-рано Доналд Тръмп разкритикува съюзниците от НАТО по време на предизборен митинг във Флорида. Тръмп неведнъж е упреквал държавите - членки на НАТО, че не успяват да постигнат договорената цел да изразходват поне 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви на събитие, проведено на друго място във Вашингтон, че целият свят "чака ноември", когато ще се проведат общите избори в САЩ, и призова американските избиратели да подкрепят Украйна. Зеленски трябва да се срещне с Байдън в четвъртък.