Свят

Николай Свинаров: Позицията на НАТО, че ще подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо, предрича обреченост

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Има сили, които във времето показаха, че не могат дълго да търпят обстановка, в която Алианса чрез мерки и санкции да направи мира в Украйна възможен. Това е изключително потискащо, защото е едно продължително действие, без дори да говорим за изключително тежките последствия за Украйна и Русия от тази война. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият военен министър Николай Свинаров.

По думите му тежки последствия има за целия свят.

Светът пренастройва благата си на военни релси, което няма как да се харесва на хората. Големият проблем е опасността от ядрена ескалация и избухване на нова Световна война.

Позицията на НАТО, че ще подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо, предрича обреченост, отбеляза Свинаров.

„Когато казваш, че ще подкрепяш някого в подобна ситуация колкото е необходимо означава, че не виждаш никаква перспектива за приключване на войната в обозримо бъдеще. Трябва да се намери механизъм, но не да се въоръжаваме, защото Русия може да ни нападне, а да се намери система на разоръжаване, която да бъде приета и да е в интерес на Русия, така че да дадем шанс на противопоставящите се сили да намерят изгоден и добър вариант за себе си. Крайно време е и руският народ да заживее един нормален живот, европейски, а не по начина, по който живее през последните 100 години“, коментира още бившият военен министър.

Целия разговор вижте във видеото.