Свят

Среща на върха на НАТО: Съюзниците отбелязват 75 години от основаването на организацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американският президент Джо Байдън посреща съюзниците от НАТО за годишната среща на върха. Тя започва днес и продължава до 11 юли.

Началото на организацията е поставено преди 75 години, за да гарантира сигурността на 12-те държави основателки.

 

Има хора, които твърдят, че този договор е акт на агресия от страните, които обграждат Северния Атлантически океан – това е абсолютно невярно.

Хари Труман – президент на САЩ (1945-1953 г.) 

Въпреки че има повод за празнуване – 75-годишнината на Алианса – в настоящата геополитическа обстановка срещата на върха ще обсъжда сериозни въпроси – дълготрайната подкрепа за Украйна, укрепването на сигурността по източния фланг, инвестициите в отбранителната индустрия.

 

Срещата на върха няма да е празнично събитие. Ще бъде сериозна среща на върха заради сериозния контекст, в който се провежда. Вземете войната в Украйна, в която руснаците извоюват малки печалби. Вземете потенциалната ескалация на насилието в Близкия изток. Китай проявява войнственост в Индо-тихоокеанския регион. Това създава много сериозен контекст за дискусии между съюзниците.

Ян Бжежински – бивш помощник-държавен секретар на САЩ за отбраната и сигурността 

Основните съюзници – Обединеното кралство, Франция и Германия – са изправени пред политически катаклизми, след като на изборите радикалните и популистки сили реализираха сериозни печалби. А предизвикателство пред домакина Джо Байдън е още по-голямо: той трябва да демонстрира онова лидерство, което партньорите отвъд Океана искат да виждат и да заличи впечатленията от слабото си представяне в дебата срещу Доналд Тръмп.

 

Има много несигурност около срещата на върха. Не е само Франция. Джо Байдън е домакинът. Той се представи лошо на дебата. Като домакин той се опитва да използва срещата, за да демонстрира голямото лидерство, което показа след встъпването си в длъжност през 2021 г. Но Байдън е отслабен от представянето си в дебата.

Джеймс Голдгайър – експерт по международни отношения 

Евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом тревожи много съюзници. Той говори язвително за НАТО, заплашва държави с отказ от защита, ако не увеличат средствата за отбрана, изпитва симпатии към руския президент Путин.

Специалистите смятат, че бъдещите успехи на Алианса и доверието в него ще зависят от подкрепата за Украйна във войната срещу Русия.

Генералният секретар Йенс Столтенберг, който ще бъде заменен след няколко месеца от Марк Рюте, заяви, че подкрепата за Украйна е „най-спешната задача“ на НАТО.