Свят

Може ли Европа да "защити" НАТО от Тръмп?

От Euronews България Euronews България
Donald Trump AP Снимка: АП, архив

Автор: Елън Никмайер, Асошиейтед прес

 

Нарастващият скептицизъм по отношение на шансовете за преизбиране на президента Джо Байдън кара европейските лидери, които се отправят към срещата на върха на НАТО във Вашингтон, да се изправят пред перспективата, че най-изявеният критик на военния алианс - Доналд Тръмп, може да се върне на власт над най-мощната му армия.

По време на срещата на върха, която започва във вторник, НАТО - съставена от 32 европейски и северноамерикански съюзници, ангажирани да се защитават взаимно от въоръжени нападения - ще наблегне на силата чрез солидарност, тъй като празнува своята 75-годишнина. Домакинът на събитието Байдън, който впрегна съюзниците в глобална мрежа, за да помогне на Украйна да отблъсне руското нашествие, нарече Алианса "най-обединеният, който някога е бил".

Но зад кулисите доминираща тема ще бъде едно евентуално разделение, тъй като силата на крайно десните сили, които не са приятелски настроени към НАТО, нараства в САЩ и други страни, включително Франция, което поражда опасения за това колко силна ще остане подкрепата за алианса и военната помощ, която неговите членове изпращат на Украйна.

По време на президентския дебат Байдън попита Тръмп: "Ще останете ли в НАТО или ще се оттеглите от НАТО?". Тръмп наклони глава и сви рамене.

Слабото представяне на Байдън в дебата предизвика вълнение относно това дали 81-годишният президент е годен за поста или трябва да се оттегли като кандидат за президент на Демократическата партия.

Още преди дебата европейските правителства бяха задълбочени в консултации за това какво могат да направят, за да гарантират, че НАТО, западната подкрепа за Украйна и сигурността на отделните страни от НАТО ще издържат, ако Тръмп спечели отново президентския пост през ноември и намали приноса на САЩ.

Някои американци и европейци наричат това "защита на НАТО от Тръмп" - или "защита на бъдещето", като се вземе предвид политическият напредък на крайно десните политически блокове в Европа.

Срещата на върха тази седмица, която се провежда в града, в който през 1949 г. е основан алиансът за взаимна отбрана, някога се очакваше да бъде празник на издръжливостта на НАТО. Сега, според един европейски служител, тя изглежда "мрачна".

Има две причини за мрачното настроение: руският напредък на бойното поле през месеците, в които съюзените с Тръмп републиканци от Конгреса забавиха американското оръжие и финансиране за Украйна; и възможността на власт да дойдат крайно десни правителства, които не са приятелски настроени към НАТО.

Служителят е говорил с репортери миналата седмица при условие за анонимност, за да обсъди частни разговори между правителствата.

Рейчъл Рицо, старши научен сътрудник по въпросите на НАТО в непартийния мозъчен тръст Атлантически съвет, казва, че има остро послание към европейците: "Тревогата за втори мандат на Тръмп не помага на никого."

Според нея за съюзниците на срещата на върха ключово ще бъде да устоят на изкушението да се занимават с детайлите на безпрецедентните събития в американската политика и да сведат главите си над подготовката на западната военна помощ за Украйна и да се подготвят за евентуално намаляване на американската подкрепа.

Тръмп, който преди и след президентството си се е изказвал с възхищение за руския президент Владимир Путин и остро за НАТО, често фокусира оплакванията си върху американския дял от разходите на алианса. Самият Байдън като американски сенатор през 1997 г. предупреди, че ако има някакво усещане, че други съюзници от НАТО "вземат Съединените щати за подлизурки, бъдещето на алианса през следващия век ще бъде под голямо съмнение".

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. приспива Запада с мисълта, че руската заплаха е неутрализирана, което води до намаляване на военните разходи. Сега съюзниците от НАТО укрепват силите си срещу евентуална по-широка агресия от страна на Путин, а рекордните 23 държави в НАТО изпълняват целите за разходи за отбрана.

Един от бившите съветници на Тръмп по националната сигурност, Джон Болтън, казва, че при втори мандат Тръмп ще работи за излизането на САЩ от НАТО. Миналата година Конгресът прие закон, който затруднява това, но президентът би могъл просто да спре да сътрудничи в някои или всички мисии на НАТО.

От кампанията на Тръмп не отговориха веднага на имейл с молба за коментар.

На изборите във Франция крайнодясната партия, която е против НАТО, под ръководството на Марин льо Пен значително увеличи броя на местата си в парламента. Крайно десните сили също набират сила в Германия.

Някои европейски официални лица и анализатори твърдят, че това е просто възход и падение на избирателната лоялност в демокрациите, с което НАТО се е сблъсквала и преди. Те посочват Полша, където дясна партия загуби властта миналата година и чийто народ е бил сред най-пламенните поддръжници на НАТО. Те отбелязват и Италия, където десният популист министър-председател Джорджа Мелони получи похвали като съюзник.

Отчасти в отговор на политическите сътресения в Съединените щати европейците заявяват, че искат да "институционализират" подкрепата за Украйна в рамките на НАТО, като намалят зависимостта от САЩ.

Европейските съюзници също така не успяха да доставят достатъчно оръжия на Украйна по време на забавянето на американския пакет за външна помощ, призна напускащият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещението си във Вашингтон миналия месец.

Това е "една от причините, поради които смятам, че трябва да имаме по-силна роля на НАТО - е тази роля в осигуряването на подкрепа", каза Столтенберг пред репортери.

Инициатива, която вероятно ще бъде одобрена на срещата на върха, е НАТО да поеме по-голяма отговорност за координирането на обучението и военната и финансова помощ за украинските сили вместо САЩ. Европейците също така говорят за по-голямо присъствие на украинците в органите на НАТО, въпреки че все още няма консенсус за присъединяването на Украйна към алианса.

Европейците казват, че страните от НАТО координират изявленията си за Украйна за срещата на върха, за да стане ясно например, че допълнителна руска ескалация ще предизвика нови значителни санкции и други наказания от страна на Запада. Това е така, дори ако САЩ, под ръководството на Тръмп, не предприемат действия.

Що се отнася до сигурността на НАТО като цяло, освен че европейските съюзници увеличават разходите си за отбрана, те се обединяват около отбранителни стратегии, които не разчитат толкова много на САЩ. Също така се поставя все по-голям акцент върху гарантирането, че всяка страна е способна да разполага с армии и да води войни, каза европейският служител.

Според базирания в Полша Център за източни изследвания, мозъчен тръст в областта на сигурността, възможността за по-малко надежден партньор на САЩ при Тръмп поражда дискусии за по-голяма роля на европейците в ядреното възпиране. В момента САЩ играят определяща роля за ядрените оръжия, разположени в Европа.

Но европейските страни и Канада, с по-малките си военни бюджети и икономики, надали ще могат да запълнят дупка в НАТО с размерите на САЩ.

"Ако американският президент встъпи в длъжност и каже: "Свършихме с това", в Европа определено ще има желание да се запълни американската роля", казва Джон Дени, старши сътрудник по въпросите на сигурността в Атлантическия съвет. "Британците ще се възползват от това."

Но "дори и те ще признаят, че нямат капацитета или възможностите и не могат да го направят със скоростта и мащаба, с които ние можем", каза Дени. "Тази представа, че по някакъв начин защитаваме Тръмп или бъдещето на американския ангажимент - било то към Украйна или към НАТО - мисля, че е предимно фантазия."