Свят

Подготовката за срещата на върха на НАТО е в пълен ход, премиерът Главчев ще представлява България

От Euronews България Euronews България
NATO AP Снимка: АП, архив

Във Вашингтон е в ход подготовка за 75-ата среща на върха на НАТО.

Лидерите на 32-те страни членки ще се съберат в столицата на Съединените щати за годишната среща от 9-и до 11-и юли. Домакин е американският президент Джо Байдън.

Очаква се войната на Русия срещу Украйна и продължаващата военна подкрепа за защитаващата се страна да доминират дневния ред.

Началото на Организацията на северноатлантическия договор е дадено на 4 април 1949 г., за да гарантира колективната отбрана на 12-те държави съоснователки. 

България ще бъде представена на форума от служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев.

По време на срещата е планирана церемония по честване на 75-годишнината от основаването на НАТО. От Министерския съвет посочиха, че основни резултати се очаква да бъдат решения, свързани със засилването на  отбранителния потенциал на Алианса и продължаване на  подкрепата  за Украйна.

На срещата се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители. В делегацията, водена от Димитър Главчев, ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.