Свят

Лавров не смята, че има условия за нова мирна конференция за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия е обезпокоена относно споразумението за ядрено планиране между САЩ и Южна Корея. Външният министър Сергей Лавров го определи като „проблем, пораждащ притеснение“.

Вашингтон и Сеул подписаха съвместни насоки за ядрено възпиране за първи път, основна, но важна стъпка в усилията им да подобрят способността си да реагират на ядрените заплахи от Северна Корея.

Съединените щати, Япония и Южна Корея активно нагнетяват атмосферата около Корейския полуостров, милитаризират присъствието си там и провеждат учения, които откровено целят готовност за силови действия. В тази връзка ние акцентирахме на значението на споразумението, което беше подписано между президента Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Пхенян и което включва взаимно оказване на военна помощ в случай на агресия срещу една от страните.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия

Относно възможността страната му да се включи в следващата среща на върха за мир в Украйна, Сергей Лавров посочи, че на този етап не са налице такива условия. Той коментира резултата от срещата между първите дипломати на Китай и Украйна, които са обсъдили възможностите за мирен процес.

Китайският ми колега Ван И ни разказа как са протекли разговорите с украинския му колега Кулеба. Китайската позиция (по конфликта в Украйна) остава непроменена... Може да се говори за подготовка на мирна конференция, някакво многостранно събитие, само ако параметрите и условията за свикването ѝ са приемливи за всички страни.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия

Украйна търси подкрепата на Китай за намиране на трайни решения за край на войната, но в същото време азиатската страна е траен съюзник на Русия и дори има подозрения, че ѝ продава оръжия, макар и не пряко.

Външният министър Ван И каза след разговор с Кулеба, че Китай е ангажиран с намирането на политическо решение на кризата и допълни, че макар и все още да не е настъпил точният момент, Москва и Киев са изпратили "сигнали за своето желание да преговарят".

Украински и западни официални лица отхвърлиха идеята, че Русия е готова за добронамерени разговори.