Европа

Две години по-късно: Все още няма виновен за нападението над Оленовка в Украйна през 2022 г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

На 29 юли 2022 г. загинаха над 50 украински военнопленници, а десетки бяха ранени при жестокото нападение над Оленовка в Донецката част на Украйна. Оцелелите описват случилото се като сочат Русия за виновна. Доказателствата във вътрешния анализ на ООН, установяват същото. Според тях Москва е планирала и извършила нападението. Въпреки това ООН не пожела да обвини страната в публични изявления.

 

Видях просвятване, но някъде извън военната зона. Не разбрах какво се случва. Замръзнах на едно място и мислех какво да направя. Дали да залегна, дали да кажа на всички да се прикрият, дали изобщо да не реагирам, или просто сънувам? След половин минута усетихме експлозия. Аз просто стоях и гледах. 

Кирил Масалитин, главен сержант

Сутринта на 27 юли група от 200 украинци е била събрана и отведена в затворническата зона. Оцелелите разказват, че са били вкарани в стая със 100 двуетажни легла, без матраци и набързо изкопана тоалетна яма. Рано на 29 юли мощна експлозия разкъсва сградата. Минават часове преди да бъдат изпратени медици. Руските сили докарват камиони и нареждат на оцелелите да натоварят най-тежко ранените. 

 

Когато прочетох новината за руското военно престъпление в Оленовка, първата ми мисъл беше, че няма как да е истина. След това настъпи паника. Не знаех къде е мъжа ми Сергей. Молех се да е жив. 

Мария Алиексиевич, съпруга на военнопленник

Русия и Украйна взаимно се обвиняваха за нападението. Москва първа започна разследване. Кремъл зави, че Киев е виновен. Украйна обаче отхвърли обвинението и отвърна, че Русия го е инсценирала, за да дискредитира страната пред съюзниците ѝ. След това ООН започна независима мисия за разследване. Москва обаче отказа да гарантира безопасността на мисията и членовете ѝ така и не пътуваха нито до окупираната, нито до контролираната от Украйна територия.

 

За съжаление, резултатите от мисията на ООН са изключително ниски. Тя всъщност не можа да започне работа.

Тарас Семкив, Главната прокуратура на Украйна

Анализът от 100 страници се разпространява на най-високо ниво в ООН, но никога не е бил предназначен за публикуване.