Европа

55% от украинците са против териториални отстъпки в полза на Русия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Подписването на споразумение с Русия за прекратяване на войната в Украйна би било равносилно на подписване на сделка с дявола. Това е заявил Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна в интервю за Асошиейтед прес. 

 

Ако искате да подписвате договори с дявола, с Русия, давайте. Всякакви споразумения, които не биха понесли юридическа отговорност за масовите престъпления са билет за продължение на войната в друг мащаб. Искам политическият елит да осъзнае това. 

Михайло Подоляк, съветник на началника на канцеларията на президента на Украйна

Тези изявления идват след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е отворена за преговори с Украйна, но се нуждае от допълнителни разяснения. Подобна сделка само би спечелила време за руския президент Владимир Путин да укрепи армията си и да постави началото на нова, потенциално по-жестока фаза на войната, според Киев. Друго препятствие ще бъде и бъдещата политическа подкрепа от страна на най-близкия съюзник на Украйна - Съединените Щати.

 

Независимо от това кой ще оглави Белия дом, за мен няма сценарий, при който помощта за Украйна може да бъде спряна. Защото вече не става въпрос за Украйна, а за това каква държава ще бъдат Съединените щати в глобален план. Тоест дали са водеща държава, или са държава, която постепенно отстъпва лидерството си на други. 

Михайло Подоляк, съветник на началника на канцеларията на президента на Украйна

Проучване на Киевския международен институт по социология установи, че броят на украинците, които са против териториални отстъпки на Русия в замяна на мир, продължава да намалява. През юли той е бил 55%, докато през декември е бил 74%. Дори Зеленски намекна за готовност да преговаря с Русия за първи път след пълномащабното нахлуване през 2022 г., като предложи Москва да изпрати делегация на следващата световна среща на върха за мир, която се очаква през ноември.