Свят

Посолството на Украйна в България: Назначаването на дипломатически мисии е суверенно право на всяка държава

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War FLAG Kiev AP Снимка: AP архив

Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава. Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион. Това посочват в съобщение до медиите от посолството на Украйна в България.

 „Украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави. Възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави“, посочва още дипломатическата мисия на Киев.

 Украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия. Използваме възможността, за да изразим нашата благодарност към Република България и българския народ за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу широкомащабната руска агресия, която е заплаха за сигурността на Европа и демократичния свят, казва се в съобщението.