Политика

Въпреки съпротивата на президента: Кабинетът назначава Николай Ненчев за посланик в Украйна

От Euronews България Euronews България

Нова седмица, нова доза искри между служебния кабинет и президентството. Причина за напрежението този път е назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Украйна.

По този повод президентът Радев излезе с остра позиция, в която напомня, че съгласно Конституцията на България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет. „По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост", подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС.

По думите на президента това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Радев изрази също така очакване Министерският съвет да му предложи кандидат за поста посланик в Украйна с „доказани качества и професионална експертиза“.

Отговорът на „Дондуков“ 1 не закъсня – временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който изрази изненада от реакцията на президента.

„Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик“, каза Главчев и припомни, че в Украйна от 2 годни се води война. Той бе категоричен, че процедурата е абсолютно спазена.

Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Вече ги разбирам защо“, коментира още служебният премиер и посочи, че продължават да обсъждат кандидатури, за да бъде назначен посланик и с указ на Радев.

„Но в случая няма абсолютно никакво нарушаване на каквито и да е правила“, заключи Главчев темата.

На въпрос има ли напрежение между него и държавния глава, Главчев бе категоричен, че такова няма. „А защо държавният глава не пожела да води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, въпросът е към него. Вероятно има някакви причини“, коментира още Димитър Главчев.

Реакция около назначаването на Ненчев дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова, която определи станалото като грубо нарушение на духа на Конституцията и нейния чл. 98, в който ясно са разписани правомощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически мисии по предложение на Министерския съвет.

„Как е възможно в ситуация на война в Украйна да назначаваме временно управляващ българското посолство. Ако Соломон Паси снощи не беше в едно телевизионно предаване, ние нямаше да разберем. Очевидно идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото разбирам, че това назначение буквално до дни трябва да стане реалност“, коментира вицепрезидентът.