Свят

НАТО гарантира на Украйна 40 млрд. долара на година и членство след войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна е на "необратим" път към членство в НАТО, заявиха американски и европейски служители, предоставяйки уверения от съюзниците, че ще й бъде позволено да се присъедини към военния съюз след края на войната с Русия.

Гарантиране на минимум 40 милиарда евро на година под формата на военна и финансова помощ, координиране на тази помощ и обучение на украински войници в съюзнически държави – това са част от ангажиментите на НАТО към защитаващата се от руската агресия източна страна.

Генералният секретар Йенс Столтенберг открои тези ангажименти на брифинга си след края на втория ден от срещата на върха във Вашингтон.

Съгласихме се, че 40 милиарда евро са минимална базова линия през следващата година, за да гарантираме устойчивост на финансовата помощ за Украйна. Договорихме се да преразгледаме помощта на срещата на върха на НАТО през 2025 г, за да гарантираме, че тя ще продължава да отговаря на нуждите на Украйна. Не го правим, защото искаме да удължим войната. Правим го, защото искаме да сложим край на войната възможно най-скоро.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

НАТО ще играе важна роля в планирането и координирането на помощта, както и в обучението на украинските въоръжени сили в използването на западните оръжия и техника. В сряда САЩ, Нидерландия и Дания обявиха, че първите самолети F-16 са на път за Украйна и ще могат да се използват още от лятото. Президентът Володимир Зеленски благодари в социалната платформа "Екс" за усилията за укрепване на военновъздушните сили на страната му в момент, в който руската армия нанесе един от най-смъртоносните удари във войната.

Съгласихме се да стартираме Помощ за сигурността и обучение от НАТО за Украйна. Поемаме координацията и предоставянето на по-голямата част от международната помощ за сигурността на Украйна, с командване, ръководено от генерал с 3 звезди и около 700 служители, работещи в щаба на НАТО в Германия и в центрове в източната част на Алианса. НАТО ще координира обучението на украинските сили в съоръжения в съюзнически страни. Ще подкрепим Украйна чрез планиране и координиране на дарения и ще управляваме трансфера и ремонта на оборудване. Също така ще предоставим подкрепа за дългосрочното развитие на въоръжените сили на Украйна. Това не прави НАТО страна в конфликта, но ще помогне на Украйна да отстоява правото си на самозащита.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

По време на срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, президентите на Чехия и Финландия и премиерът на Белгия използваха думата "необратим", за да опишат пътя на Украйна към членство в Алианса.

В четвъртък лидерите на държавите членки ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски на заседание на Съвета на НАТО-Украйна.