Свят

Милен Керемедчиев: Решението да се заобиколи президента с назначаването на Ненчев беше неправилно

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Едно елементарно противопоставяне между служебния кабинет и президентството във връзка с назначаването на назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за временно управляващ посолството ни в Украйна, вкарва България в един изключително проблематичен епизод.  Това каза в ефира на Euronews PrimeTime бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му двете години след началото на войната в Украйна са и периодът, в който страната ни няма посланик там, е нещо, което има просто обяснение:

Всичко това е базирано на нежеланието на президента Румен Радев да назначи Николай Ненчев за посланик в Украйна, а Министерският съвет не желае да назначи пък дипломата Петър Танев, който е предложен от Радев. Тъй като в момента има такъв сблъсък между двете институции, както и една „запъване“ от двете страни, Министерски съвет намери според мен изключително неправилното решение да заобиколи президента и да изпрати г-н Ненчев като временно управляващ посолството.

Милен Керемедчиев обясни, че на дипломатически език „временно управляващ посолството“ е много по-ниско като ранг, отколкото посланик. Според него така се изпраща много неправилен сигнал към нашите украински партньори.

„България  държавата, която е споменавана като един от най-силните поддръжници на Украйна по време на военните действия – не само с военна помощ, но и с логистична такава. Още нещо – на срещите, които се провеждат в Киев би трябвало да се чува думата и на България, но изпращането на временно управляващ сваля нивото на нашата мисия“, категоричен беше експертът.

Целия разговор вижте във видеото.