Европа

Отломки от три руски дрона бяха открити на територията на Румъния

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия извършила серия от нападения срещу североизточния украински град Харков и околностите му, като са загинали трима души, а ранените са най-малко шестима. Нанесени са били и щети на офиса на швейцарска неправителствена организация, занимаваща се с разминиране. Това съобщиха местните власти. Същевременно украинските сили заявиха, че са унищожили 25 руски бойни дрона от общо 38 изстреляни. Те допълват, че други три дрона „са били изгубени, след като са пресекли държавната граница с Румъния“. 

Министерството на националната отбрана на Румъния потвърди, че е открило отломки от руски дрон близо до село Плауру в окръг Тулча - района, където през изминалите две нощи бяха издадени предупредителни съобщения за падащи обекти в резултат на руските атаки, насочени към инфраструктурата на украинския бряг на Дунав. Това става ясно от информация, публикувана на официалния сайт на ведомството, цитирана от БТА.

Екипи на министерството и в момента извършват разследвания на терен, за да търсят и други възможни обекти, паднали на територията на страната, в резултат на атаките, извършени срещу украинската пристанищна инфраструктура през последните две нощи. Три места са идентифицирани като възможни зони на разпространение. Те се намират извън населени места.

Губернаторът на Одеса Олег Кипер заяви, че двама души са били ранени, когато отломки от дрон са попаднали в частна къща в района на Измаил. Властите в столицата Киев и в Житомирска област съобщиха, че техните региони също са били обект на нападение. На свой ред украинският президент Володимир Зеленски каза, че е получил потвърждение, „че Китай няма да доставя оръжие на Русия". Новината идва след визитата на външния министър Дмитро Кулеба в Пекин“.

Това е първото посещение на украински официален представител на такова ниво от много години насам. И това е добре. Има ясен сигнал, че Китай подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно според военноморските сили на Украйна, Русия е изтеглила всички свои кораби от Азовско море. Според тях причината са успешните атаки срещу цели в анексирания от Русия Крим и на други места в Черно море. Въпреки това според Института за изследване на войната руските сили наскоро са извършили настъпление северно от град Харков. Те обаче добавиха, че Москва ще се сблъска със „значителни“ проблеми при поддържането на числеността на войските и заместването на големите загуби на танкове и оборудване в средносрочен и дългосрочен план.