Свят

Естония предлага на Русия съвместно проучване на река Нарва

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министерството на външните работи на Естония предложи страната и Русия да извършват съвместно проучване на река Нарва. Те определят този ход като един от начините за разрешаване на разногласията относно "откраднатите буйове". Припомняме, че през нощта на 23 май руската гранична охрана премахна шамандурите, обозначаващи водния път, от река Нарва в естонски води, твърдейки, че граничните знаци са от руска страна.

За пореден път получихме отговор, че те виждат, че тези шамандури са в руски води и че имат право да ги отнемат. Според тях това е граничен инцидент, който ние трябва да признаем. Очевидно е, че не можем да признаем нещо, което не сме направили, защото сме поставили тези съоръжения в естонски води. Ето защо, тъй като едно от общите ни предложения беше наистина да се извършат измервания, тъй като те отговориха с искане да уточним какво точно имаме предвид, как ще изглеждат измерванията, днес използваме тази възможност да направим точно това.

Керли Вески, генерален директор на правния отдел на Министерството на външните работи

Естония предложи съвместните измервания да започнат най-късно през август. В случай че Москва откаже съвместни измервания, Талин счита, че местоположението на корабоплавателния път е според предишни измервания и поставя навигационни буйове в естонски води.