Европа

Естония е задържала най-много руски агенти в ЕС

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Естония, която граничи с Русия, е свидетел на ръст на хибридните атаки, за които традиционно обвинява Русия. Тъй като много руски шпиони вече са санкционирани, западни служители и експерти твърдят, че Кремъл променя тактиката си. Сега се използват невоенни стратегии, включващи кибератаки, намеса в изборите и дезинформация, както и атаки срещу врагове на президента Владимир Путин.

Тези хибридни атаки са много сериозни. Трябва да бъдем готови за всичко. И нашето послание винаги е било ясно: в Естония не позволяваме на никого да нарушава нормалното функциониране на обществото.

Хано Певкур, министър на отбраната на Естония

Тази година в Естония беше арестуван университетски преподавател по обвинение в шпионаж в полза на Москва. 13 души бяха арестувани заради нападения, за които се твърди, че са организирани от руското военно разузнаване, действащо под дипломатическо прикритие. а полетите между Финландия и втория по големина град Тарту бяха нарушени от руско заглушаване на GPS сигналите. Газопровод и телекомуникационни кабели в Балтийско море бяха повредени, след като китайски кораб провлачи котвата си на повече от 185 км при инцидент, който все още се разследва. По-късно този кораб е бил забелязан в руското пристанище Архангелск.

Естония има репутацията на страна, която агресивно преследва шпионски мрежи и ги осветлява. Страната е задържала повече руски агенти от която и да е европейска държава.

Наясно сме с намеренията на Русия. Тя иска да посее безпокойство и да ни раздели. Каквото и да възнамерява да направи, ефектът ще бъде обратен.

Кусти Салм, главен секретар на Министерството на отбраната на Естония

Въпреки че Русия е обвинявана за хибридни атаки в Европа от десетилетия, естонските служители от сферата на сигурността посочват, че липсва колективен механизъм за справяне с тях. Призовават за по-активен подход от страна на ЕС.