Европа

Украински затворници могат да се бият на фронта

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Повече от две години след руската инвазия, Украйна разширява обхвата на армията си, за да се справи с недостига на бойното поле. За първи път това включва и престъпниците в наказателните колонии в страната. Затворниците, които често са изправени пред тежки условия на лишаване от свобода, могат да бъдат предсрочно освободени след събеседване, медицински преглед и преразглеждане на присъдата им, съгласно нов закон. Определени категории правонарушители, обаче, ще бъдат изключени от мобилизация.

 

Към днешна дата има приблизително 27 000 осъдени, които вече са получили присъди и могат да използват този закон.

Олена Висоцка, заместник-министър на правосъдието на Украйна

В наказателна колония в украинската Днепропетровска област 27-годишният Ернест Волвач излежава двегодишна присъда за грабеж. Той работи в кухнята на затвора, но се записва за участие в новата програма. 

 

Глупаво е да седиш тук и да не правиш нищо. Исках да изляза на фронта от самото начало, просто нямаше такава възможност. Сега тя се появи. Мисля, че е по-трудно да се отиде на война, разбира се, но искам да направя нещо за Украйна.

Ернест Волвач, затворник

Украинските власти се стремят да разграничат своята програма от набирането на осъдени в Русия, които да служат в известната наемническа група "Вагнер". Украинската програма има за цел да интегрира затворниците в редовните украински фронтови части. Според данни, изпратени от правителството на Европейския съюз, в страната има около 40 000 затворници.