Европа

Един човек е загинал и 16 са ранени след руски атаки в няколко украински града

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал, а други поне девет души са били ранени при руски удар по пощенски клон в Харков. Това съобщиха местните власти. През последните месеци градът редовно е обект на нападения от страна на руските войски, но според военни анализатори честотата на ударите е намаляла, след като Вашингтон разреши на Украйна да атакува цели на руска територия. Съобщава се и за експлозии в град Днипро, като са били ранени най-малко 7 души.

В киевското предградие Оболон местната военна администрация заяви, че падащи фрагменти от руска ракета са предизвикали пожар и са нанесли щети на 14-етажна жилищна сграда. Кметът Виталий Кличко заяви, че 10 жители са били евакуирани. Междувременно кадри от дрон на украинските военни показват ситуацията от източния град Торецк, който през последните дни е подложен на тежки руски бомбардировки.

Нападенията в разкъсваната от войната Донецка област предизвикаха масови евакуации от страна на украинските спасителни служби. Местните власти заявиха, че в града са използвани и мощни руски крилати бомби. Те представляват оръжия съветската епоха, снабдени със системи за прецизно насочване и изстрелвани от самолети, които летят извън обсега на противовъздушната отбрана.

 

Ужасна ситуация. В продължение на три дни не можехме да се евакуираме. Вчера имаше въздушно нападение и къщата ни беше напълно разрушена. Всички стени са съборени. Хората са стресирани и доста емоционални. Беше много страшно.

Оксана Жарко

Междувременно системите за противовъздушна отбрана на Русия унищожиха 36 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Украйна към три гранични региона. Това съобщи руското министерство на отбраната. Атакувани са Брянска, Курска и Белгородска области. Губернаторите на Брянска и Курска област заявиха в Телеграм, че няма пострадали или големи щети. Киев от своя страна твърди, че атаките срещу руската военна, транспортна и енергийна инфраструктура са в отговор на непрекъснатите нападения на Москва срещу територията на Украйна от началото на руската инвазия.