Свят

Иво Христов: Формулировката „Войната на Русия срещу Украйна“ е пропагандна и неточна

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не става въпрос за уплах, а за несъгласие. Така коментира в ефира на „Добро утро, Европа“  Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, отказът на държавния глава да води делегацията на България на срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

Тази позиция не е ясна, както твърди кабинетът. Тя може би е ясна за министрите, но никой от нас не знае какво ни гласят, а това е позиция, която засяга всички българи. Дали ще влезем във война или не, дали ще ни бомбардират или не, това засяга всеки един от нас. Тъкмо това ще се дискутира във Вашингтон, тъй като НАТО вече разреши на Украйна да ползва тяхно оръжие за удари дълбоко в руския тил.

По думите му формулировката „войната на Русия срещу Украйна“ е пропагандна и неточна, тъй като войната е между тези две страни.

„Дори в широк смисъл войната е между Русия и НАТО. Това, че Русия е агросор, не означава, че ние сме по-малко застрашени, напротив. Бих казал, че България в момента прилича на България от 1944 г., когато с наближаващите промени българският елит се е уплашил от това, което го грози, всеки знае, че може да бъде съдебно отговорен след време, всеки знае, че може да бъде политически пометен и всички бягат от отговорност. В момента Министерският съвет приема колективно една позиция, която отказва дори в най-общи линии да огласи. Президентът казва, че не е съгласен и няма да ни представлява, а всички ние не знаем с какво ни ангажират“, посочи още Иво Христов.

Целия разговор вижте във видеото.