Политика

Президентът връчи третия мандат на "Има такъв народ" (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев връчи папката с третия мандат на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Това е последният шанс 50-ото Народно събрание да излъчи правителство. Третият мандат предоставя по-голяма гъвкавост и не ви задължава днес да излъчите кандидат за премиер, а след разговор с политическите сили. Призовавам ви да пристъпите към тези разговори незабавно и да излъчите кандидат в разумните срокове“, заяви Радев.

Тошко Йорданов заяви, че са пределно наясно в каква тежка криза е страната и че в сравнение с първите два мандата отговорността е по-голяма.

„Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии и независимите депутати. Необходимо е бъдещото управление да стартира с колкото се може по-голяма парламентарна подкрепа. Процесът ще бъде прозрачен пред очите на всички. Ще видим дали има отговорни политици в страната“, каза той.

Вижте още във видеото.

 

Надявам се до края на седмицата да имаме представа - и ние, и вие, и българските граждани - възможно ли е да се реализира третия мандат или не. Това каза пред журналисти Тошко Йорданов от ИТН на излизане от Президентството. По думите му, партиите ще бъдат канени поотделно на разговори, защото "те са различни политически субекти".

Стана ясно, че преговорите започвеат от утре и ще бъдат открити за медиите.

"Много важно е в момента да видим има ли наистина държавници, а не партийни началници, които си играят собствените партийни сметки и баламосват - така да се изразя - българските граждани", коментира Станислав Балабанов от ИТН.

Повече вижте във видеото: