Спорт

Олимпиакос обяви официално голямото завръщане на Александър Везенков

От Euronews България Euronews България
11049933

Александър Везенков официално се завърна в Олимпиакос. Грандът от Пирея обяви входящия трансфер на крилото, което слага подписа си върху петгодишен договор. По информация на гръцките медии Везенков ще си заработи общо 18.5 милиона евро през следващите пет сезона, като с различните включени бонуси в сделката тя може да нарасне до общо 20.5 милиона евро. Двукратният Спортист №1 на България ще печели по 3.7 милиона годишно и ще се превърне във втория най-скъпоплатен играч в историята на тима от Пирея след Джош Чилдрес, който игра там между 2008 и 2010 година. 

Както е известно, през миналото лято 28-годишният баскетболист осъществи мечтата си и стана част от НБА, където се озова в Сакраменто Кингс след сделка за три сезона на стойност 20 милиона долара. Дебютната кампания на родения в Никозия играч не оправда очакванията, тъй като не успя да спечели доверието на Майк Браун, който често го пренебрегваше, а освен това получи и контузии, които допълнително спряха устрема му. Везенков записа 42 мача в НБА с екипа на Сакраменто Кингс, като постигна средно по 5.4 точки и 2.3 борби за около 12 минути на паркета.

В края на юни най-добрият български играч бе трансфериран в посока Торонто Раптърс, но още тогава се появиха индикации, че двете страни вървят към раздяла, като за нея спомогнаха и гърците, които малко след това се задействаха в опитите си да го върнат.

Само преди дни канадците официално се отказаха от услугите на 28-годишния баскетболист, като стана ясно, че той се е отказал от гарантираните си $6.6 милиона, които щеше да получи под формата на възнаграждения за сезон 2024/25.

За 203-сантиметровия стрелец това ще бъде втори престой в Олимпиакос, където се подвизаваше между 2018 и 2023 година. За това време българинът успя да се превърне в едно от най-големите имена в Европа, с което си отвори пътя отвъд океана.

С тима от Пирея Везенков стана MVP на редовния сезон в Евролигата през 2022-23 и изведе Олимпиакос до финала в най-престижния европейски турнир. Oсвен това той е двукратен шампион на Гърция, два пъти вдигна Купата на страната и е носител на Суперкупата през 2022-ра. На индивидуално равнище той бе избран на два пъти в Идеалната петица на Евролигата, стана Най-добър реализатор през кампанията и на Финалната четворка в Каунас, спечели приза за MVP в Гърция и MVP на Купата в същата година.

Преди това кариерата на родната суперзвезда премина през гръцкия Арис и испанския Барселона.

Везенков се превръща в четвъртото ново попълнение в редиците на Олимпиакос след Лука Вилдоса, Тайлър Дорси и Кийнън Еванс. С изключение на Айзея Кенън, "червено-белите" имат валидни договори със своето ядро - Томас Уолкъп, Шакийл МакКисик, Янулис Ларенцакис, Костас Папаниколау, Алек Питърс, Моузес Райт, Мустафа Фал и Никола Милутинов.