Свят

Продължават протестите в Бангладеш, армията патрулира по улиците на Дака

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Войници патрулираха в столицата на Бангладеш Дака, където армията беше призована след размириците в цялата страна. Висшият съд на страната отмени спорната квотна система за кандидатите за работа в държавната администрация. Първоначалното решение доведе до размирици и смъртоносни сблъсъци между полицията и протестиращите. В решението си Върховният съд разпореди 93% от работните места в държавната администрация да се разпределят по система, основана на заслуги, като останалите 7% остават за роднини на ветерани, воювали във войната за независимост на Бангладеш през 1971 г. По-рано системата запазваше 30% от тези работни места за роднини на ветерани от войната. Неделното решение идва след седмици на демонстрации - предимно водени от студенти - които във вторник се превърнаха в смъртоносни, след като протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията. Те бяха разпръснати от органите на реда със сълзотворен газ, гумени куршуми и димни гранати. 

 

Ако ни обстрелват от хеликоптер, бомбардират ни и убиват децата ни, за нас, родителите, е без значение дали ще останем живи или не. В Бангладеш вече няма свобода. Преживявала съм какво ли не, но нищо подобно.

Джорна Бегум, роднина на ранен протестиращ

Бангладешките власти не са споделили официален брой на загиналите и ранените, но местни медии съобщиха, че досега са загинали най-малко 103 души.