Свят

Най-малко 45 души са загинали при пожар в шестетажна сграда в Бангладеш

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 45 души са загинали при огромен пожар в шестетажна сграда в Бангладеш. Други поне 22 са били приети в местните болници с изгаряния и други видове рани. В сградата основно са се помещавали ресторанти и дребни бизнеси.

Властите в страната заявиха, че потенциално изтичане на газ или забравена печка може би са причинили пожара в столицата Дака. Те допълват, че той се е разпространил, а за овладяването му са били нужни два часа и усилията на 13 пожарни екипа. Премиерът на страната Шейх Хасина изрази скръбта си инцидента, като нареди на служителите да осигурят бързо лечение на ранените. 

 

Видях пожара, още когато той беше на първия етаж. Преместихме се на покрива на сградата. Около 30 души бяха там. След като огънят беше овладян, служителите на пожарната служба се качиха на едната страна на покрива и ни спасиха. 

Мохамед Сиам, оцелял:

Лекарите в страната казват, че повечето от загиналите са починали от задушаване, а други са загубили живота си, докато са скачали от сградата. От своя страна правителството заяви, че е създало петчленна комисия за разследване на инцидента. Пожарите са често срещано явление в гъсто населената Дака, където през последните години са били построени много нови сгради, повечето от които без адекватни мерки за безопасност. Смята се, че в повечето случаи инцидентите са причинени от неизправни газови бутилки, климатици и лоша електрическа инсталация. Припомняме, че през юли 2021 г. 54 души загинаха във фабрика за преработка на храни.