Свят

Без опозиция премиерът на Бангладеш спечели още един мандат

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След изборите в Бангладеш партията на досегашния премиер - Шейх Хасина, спечели повечето места в парламента, което удължава с още един мандат управлението ѝ. Но от опозиционната Националистическа партия бойкотираха вота и заявиха, че той е подправен.

Освен това критикуваха кабинета на Хасина, че не може да проведе честни избори и настояха да подаде оставка. На свой ред премиерът определи основния си опонент като "терористична организация". Около 120 млн. души имаха право на глас, но избирателната активност се оказа по-ниска от обичайната - около 40%.

 

Правителството, съставено от членове на управляващи и опозиционни партии, би било силно. Освен това страната би се развивала много по-бързо. Все още не разбираме обществените настроения. Трябва да изчакаме, за да разберем ползите и загубите от бойкота на изборите.

Манирул Хак, местен жител

За първи път Хасина влиза във властта преди близо 30 години, през 1996-а, когато става министър-председател. От 2009 г. заема поста без прекъсване. На фона на мерките, свързани с икономическия растеж в Бангладеш - кабинетът ѝ е обвиняван, че нарушава човешките права и потиска опозицията. 
На изборите имаше и международни наблюдатели. 

 

Въпреки че не видяхме случаи на насилие, видяхме подобна информация в медиите и изразихме пред властите нашите опасения. Но никой от нас не е наблюдавал лично нищо друго, освен честни, прозрачни и отговорни избори в съответствие с демократичните норми, международните стандарти и обстоятелствата в Бангладеш.

Александър Гари, международен наблюдател от САЩ

Близо 2000 кандидати участваха във вота, а от тях хората с най-много подкрепа ще заемат местата в парламента.