Свят

Основателят на CrowdStrike: Дълбоко съжалявам (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Джордж Курц, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност CrowdStrike, заяви, че "компанията дълбоко съжалява за последиците, които сме причинили на клиентите". Дефектна актуализация на софтуера предизвика глобално прекъсване на информационните технологии, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС

Курц заяви пред Ен Би Си, че проблемът се дължи на грешка в една актуализация.

"Идентифицирахме го много бързо и отстранихме проблема", каза той и добави, че CrowdStrike вече "работи с всеки клиент, за да се увери, че можем да ги върнем онлайн".

Той добави, че е имало негативно взаимодействие между актуализацията и операционната система на Microsoft, което е довело до срив на компютрите и е предизвикало глобалното прекъсване.

Запитан как една дефектна актуализация може да предизвика такъв глобален срив, той отговори: "Трябва да се върнем назад и да видим какво се е случило тук, нашите системи винаги търсят най-новите атаки от противниците, които са там."

Той уточни, че не е възможно това да е кибератака.

Въпреки че проблемът е бил идентифициран и е била издадена поправка, Курц каза още, че "може да отнеме известно време някои системи да се върнат към нормалното си функциониране".

Той подчерта, че те няма да се възстановят "просто автоматично".

Масов срив в IT мрежата по света засегна работата на банки, авиолинии, медии и железопътен транспорт

Масов срив в IT мрежата по света. Големи банки, медийни издания, авиолинии и влакове са засегнати. Първо бяха спрени полетите на летището в Сидни, после беше съобщено за срив на Лондонската стокова борса.

Голяма железопътна компания във Великобритания предупреди пътниците да очакват забавяне в графика заради проблеми с IT мрежата.

На летището в Берлин също са отчетени забавяния. По-късно беше съобщено, че полетите са спряни до 10.00 часа местно време заради технически проблем.

Прекъсването е засегнало и глобалните клиенти на услугите Azure и Office365 на Microsoft, които първи съобщиха, че са били засегнати около 18.00 ч. по Гринуич в четвъртък или в полунощ по централноевропейско време в петък.

В публикация в X големият технологичен гигант заяви, че „разследва проблем, който засяга способността на потребителите да имат достъп до различни приложения и услуги на Microsoft 365“.

„Все още очакваме, че потребителите ще продължат да виждат постепенно облекчение, тъй като продължаваме да смекчаваме проблема“, добавят от компанията. 

Във Великобритания телевизия "Скай нюз" спря излъчване.

Американският технологичен гигант "Майкрософт" заяви в петък, че предприема "действия за смекчаване" след проблеми с обслужването.

„Нашите услуги все още не работят нормално и има прекъсвания. Продължаваме с усилията за овладяване на проблема“, написаха от компанията в публикация в социалната платформа Екс.

В Англия офлайн е и системата за запазване на часове за медицински прегледи.

Австралийският телекомуникационен гигант "Телстра Груп" също беше принуден да спре услугите. От компанията съобщават в социалната мрежа Екс, че причината са проблеми в цял свят, които засягат услугите на технологичните компании Crowdstrike и "Майкрософт".

В изявление  Джордж Курц, главен изпълнителен директор на Crowdstrike, потвърди, че зад прекъсването стои „дефект“ в актуализация на съдържанието за Windows.

„Crowdstrike работи активно с клиенти, засегнати от дефект, открит в една актуализация на съдържанието за хостове на Windows“, каза Курц.

„Mac и Linux хостовете не са засегнати. Това не е инцидент със сигурността или кибератака.

„Проблемът е идентифициран, изолиран и е внедрена поправка“.

Crowdstrike посъветва клиентите си да се обръщат към портала за поддръжка за актуализации, а организациите, които използват нейните услуги, да продължат да комуникират с представители на Crowdstrike „по официалните канали“.

„Нашият екип е напълно мобилизиран, за да гарантира сигурността и стабилността на клиентите на Crowdstrike“, заключи Курц.

Първоначалните съобщения предполагаха, че актуализацията на антивирусния софтуер на фирмата за киберсигурност се е объркала и е виновна за прекъсването.

Устройствата, като компютри и телефони, са станали „bricked“, което означава, че не могат да функционират както трябва поради повреден софтуер.