Свят

Преди мирната конференция в Швейцария: Увеличават се кибератаките и дезинформацията

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Започнаха подготовките за мирната среща на върха в швейцарския град Бюргенщок. Президентът на Швейцария Виола Амхерд заяви, че срещата ще има за цел да очертае пътя към евентуално мирно споразумение между Русия и Украйна. Кремъл обаче няма да изпрати представител на срещата. Москва не е била поканена, но твърди, че така или иначе не би участвала, тъй като конференцията се основава на мирните предложения на украинския президент Володимир Зеленски. 

Очаква се френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц да вземат участие. Вицепрезидентът на Съединените Щати Камала Харис и Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също ще присъстват. Швейцарските власти заявиха, че окончателен списък се очаква до петък, но Турция, Южна Африка и Бразилия все още не са потвърдили участието си.

Съществена част от подготовките е и сигурността на присъстващите. За целта армията изгражда определени инфраструктурни подобрения. Швейцария ще отдели до 4000 военнослужещи, които ще отговарят за сигурността по време на двудневното събитие. Властите заявиха, че е отбелязано увеличаване на кибератаките преди срещата.

В момента сме в процес на изграждане на тази хеликоптерна площадка. Очаква се тя да бъде готова най-късно до утре. 

Генерал-майор Даниел Келер, командир на Териториална дивизия 2 на швейцарските въоръжени сили

Швейцарският министър на външните работи Игнацио Касис заяви, че страната му многократно е признавала, че не може да има мирен процес без Русия. От своя страна Володимир Зеленски обвини Китай и Русия, че се опитват да подкопаят правдоподобността на форума. Сред темите, които ще бъдат включени в дневния ред са ядрената сигурност, хуманитарната помощ и продоволствената сигурност.