Политика

Киберексперт: Партия "Величие" е изключително актуална в новите медии Youtube и TikTok

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Партия „Величие“ и нейното ръководство е много актуална в новите медии, те са много силни в подкаст предаванията, които събирах аудитория от хиляди хора. Така си обяснява изненадата във вота за национален парламент специалистът по киберсигурност и представител на новооткрития Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" д-р Христиан Даскалов.

В ефира на „Добро утро, Европа“ той каза, че именно благодарение на новите медии е постигнат и този резултат – чрез Youtube и TikTok, в които партия Величие е чест гост от години.

Там има основно млада аудитория, млади мъже между 18 и 35 години, които се приучават да приемат информационно съдържание по този начин. Това в общия случай не са хора, които гледат телевизия или четат вестници.

Д-р Даскалов каза, че подобно нещо, макар и с по-голям мащаб, се случи и във Франция с крайната десница "Национален сбор" на Марин льо Пен. Този фронт има нов, харизматичен, 28-годишен лидер Жордан Бардела , който с милион аудитория в TikTok успя да събуди интереса на младите и те да го подкрепят, посочи още киберекспертът.

Тези европейски избори бяха голям тест за т.нар. Digital Services Act – регулацията на ЕС на дигиталните платформи. Чрез инструментите и анализ на резултатите се вижда още, че една от най-активните в онлайн пространството партии през кампанията е била и МЕЧ на Радостин Василев, посочи още Христиан Даскалов.

Целия разговор вижте във видеото.