Европа

Кибератака засегна болници в Лондон – подозира се руска хакерска група

От Euronews България Euronews България
Tr41323 Hero.Cybersixgill

Кибератака засегна някои от най-големите болници в Лондон. Това е наложило отмяна на редица процедури, сред които кръвопреливането. Наложи се Националната здравна служба на Великобритания да отправи спешен призив за донори от кръвна група „0“. Призовани са всички  донори да си запазят час в един от 25-те донорски центъра в Лондон, за да увеличат запасите от налична кръв. Предполага се, че зад атаката  стои  руска група от киберпрестъпници.

Групата, известна като Qilin, най-вероятно стои зад атаката срещу Synnovis, която предоставя услуги на патологични лаборатории за няколко болници, управлявани от Националната здравна служба, заяви Киърън Мартин, бивш главен изпълнителен директор на Националния център за киберсигурност, цитиран от ABC News.

Мартин заяви, че това е една от най-сериозните атаки с цел получаване на откуп в Обединеното кралство, тъй като е довела до нарушаване на работата.

„Това е по-сериозният вид намеса, при която системата просто не работи“, каза Мартин пред радио BBC 4. „Ако работите в сферата на здравеопазването в този тръст, просто не получавате тези резултати, така че това всъщност е сериозно смущение.“

Инцидентът в понеделник е засегнал болничните тръстове „Кингс колидж“ и „Гай и Сейнт Томас“, които управляват няколко болници в Южен Лондон, както и клиники и лекарски практики в цял един район на града, съобщиха от NHS.

В бележка до персонала той е наречен „критичен инцидент“ и се казва, че е имал „голямо въздействие“ върху услугите, особено върху кръвопреливането. Процедурите и операциите са били отменени или пренасочени към други места.