Общество

Ясен Цветков: Не е нормално системата за ранно известяване да не работи заради липса на покритие или ток

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Ситуацията с пожарите в страната е изключително тежка, имаме много тежки метеорологични условия, всички предпоставки за бързо разрастване на огъня са налице. Природата не беше с нас през последните няколко дни. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Ясен Цветков, председател на Национална асоциация на доброволците в България.

Според него щом развръзката в село Воден с толкова щети по имуществото на жителите е такава, нещо на институционално ниво не е сработило добре.

Убеден съм, че пожарникарите и хората на терен са дали всичко от себе си и най-вероятно проблемът е организационен. Това, което виждаме е покъртително и трябва да ни служи като един много важен урок за това да започнем да мислим превантивно, да се прави оценка на риска. Доколкото разбрах е имало и комуникационни проблеми.

Ясен Цветков сподели, че смята, че не е нормално системата за ранно известяване BG Alert да не работи заради липса на покритие на мобилните оператори или ток.

„Много се надявам това да е единичен случай, да е моментен пропуск и урокът да бъде научен, защото съм сигурен, че такива ситуации с липсата на покритие или достатъчно огнеборци в района, го има и в много други места в страната“, каза още Цветков.

Георги Влайков, който е доброволец, разказа, че ситуацията в село Отец Паисиево, където е работил, е била изключително тежка. Той също посочи, че метеорологичните условия на терен са били изключително голяма пречка в овладяване на огъня.

Целия разговор вижте във видеото.