България

Борбата с пожарите в страната продължава

От Euronews България Euronews България
Pojar1 Снимка: BGNES архив

Продължава борбата с огъня в различни части на страната. Пожарникари, доброволци, военни, тежка техника и хеликоптери се борят с пламъците вече седмица. 

Общо 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила са участвали в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия, съобщиха снощи от МВР. Вече са овладени пожарите край Харманли и в село Отец Паисиево,

Миналата вечер служебният премиер Димитър Главчев посети най-тежко пострадалото село Воден. И обеща хората там да получат помощите, които им се полагат по закон в най-кратки срокове. 

Той посочи, че на мястото ще бъде поставена мобилна клетка, за да имат комуникация хората в селото и за да може да получават съобщения от системата за ранно известяване BG Alert, която се оказа, че не работи при липса на ток и покритие на мобилните оператори. 

Очаква се днес Главчев да свика заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, където ще бъдат изяснени текущите проблеми. 

Темата за пожарите беше обсъдена и в парламента. В четвъртък депутатите свикаха спешно бюджетната комисия, за да решат как да помогнат на пострадалите райони. А от ПП-ДБ и "Възраждане" поискаха оставките на премиера Главчев и на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, заради неуспеха в овладяването на огнената стихия.