Цвят

Медицинско изследване ще ускори диагностицирането на синдрома на хиперактивността

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Нов тест улеснява поставянето на диагноза за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Досега много деца са изпитвали трудности при постяване на диагноза. Без медицинска оценка много училища не могат да предприемат мерки за специално обучение. Новият тест измерва невниманието, импулсивността и хиперактивността - трите основни симптома на заболяването. Теста се извършва онлайн, като движенията на мозъка се проследяват с инфрачервена камера. Активността и времето за реакция се засичат с оборудване на главата.

Дъщеря ми често е неразбрана от учителите и връстниците си. Нейният учител ми обясни, че тя има СДВХ, но без диагноза не можем да направим много.

Сумая Ел-Бусаиди, майка

Учените твърдят, че тестът установява диагноза много по-бързо от досегашните методи. Понастоящем във Великобритания повече от два милиона души страдат от СДВХ. От тях около 700 000 са деца. Но 24% от пациентите чакат от една до две години за диагноза.

Това откритие променя всичко. Хората започват да търсят как да дадат на националните служби инструменти, за да направят оценката на СДВХ по-ефективна. Така ще можем да диагностицираме тези хора, които чакат, а те са стотици хиляди.

Хенри Шелфорд, лекар

От 2019 г. насам в Обединеното кралство се наблюдава 51% увеличение на броя на рецептите за лекарства за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Специалистите в областта на образованието казват, че са необходими повече ресурси, за да се справят с нарастващите случаи.