Европа

Изложби в Мадрид изследват връзката между технологиите и изкуството

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Можем ли да се доверим на алгоритъма? Готови ли сме да се откажем от удобството, което технологиите ни носят? Това са някои от въпросите, които организаторите на фестивала за градско изкуство в Мадрид поставят за обсъждане в контекста на бурното развитие на изкуствения интелект. 

 

Ще бъде интересно да видим как се развива изкуственият интелект. Ключов момент, който изкуството може да внесе в тази дискусия, е етичната и критичната гледна точка спрямо технологията. 

Адриан Ноц, координатор на изследванията в Център за изкуствен интелект в Цюрих

Организаторите смятат, че изкуственият интелект вече трансформира начина, по който се създава и преживява изкуството. Ежедневно милиони изображения се създават за по-малко от 1 минута от текстови подсказки и без особени технически познания. Няколко генеративни инструмента за изкуствен интелект станаха достъпни за обществеността през последните години и това, според куратора на фестивала Аида Салан, е „демократизирало света на изкуството“.

Миналата година имахме много визуални произведения на изкуствения интелект, но тази година има и произведения на изкуството, създадени от изкуствения интелект, които критикуват самия метод на създаването си. Много е интересно да се проследи тази трансформация.

Аида Салан, главен куратор на изложбите 

Безплатната програма се състои от групови изложби, инсталации, семинари и прожекции, създадени от над 50 артисти. Тази година централната тема е "Чувствам се късметлия", базирана на бутона за помощ на известна търсачка. С едно натискане, алгоритъмът анализира всяко предишно решение, което потребителят е взел, и ще предостави отговора, за който смята, че е правилният. 

А как би се променило изкуството в отговор на изкуствения интелект?

 

Фестивалът за градско дигитално изкуство ще бъде до 31 май на различни места в испанската столица. 

Смятаме, че този вид изкуствен интелект ще поеме властта. Това е същият случай като при фотографията преди 250 години. Но фотографията освободи художниците от илюстрирането на реалността. Така се стигна до един вид абстрактно изкуство, което не би могло да съществува без фотографията. Програма като Chat GPT, която работи на суперкомпютър, има енергията на цял град. 

Адриан Ноц, куратор и координатор на изследванията в Центъра за изкуствен интелект в Цюрих